Psst… Tajni recept! Godine 1940. sastavio ga je osnivač KFC-a pukovnik Sanders, i od tada je ostao nepromijenjen. Tajni recept sadrži 11 pažljivo odabranih biljaka i začina koji našu piletinu čine neodoljivom. Pitate se šta tačno sadrži? To je već dobro čuvana tajna!
Naša piletina je tako dobra zato što pažljivo biramo sirovine s kojima pripremamo naše recepte, vršimo stalne provjere svih koraka obrade i vrlo pažljivo pratimo cijeli lanac opskrbe, od odabira piletine do serviranja i usluge u našim restoranima.
Kentucky piletina dolazi od certificiranih europskih i domaćih dobavljača i redovito ih pregledavaju i kontrolišu kvalificirana nezavisna tijela, u skladu sa standardima Europske unije. Ove kontrole se odnose na:
• Dobrobit životinja, koje rastu u velikim objektima i u prikladnom okruženju;
• Briga o prehrani koja treba sadržavati samo povrće, minerale, vitamine, a ne antibiotike ili umjetne hormone rasta;
• Transport sirovina od dobavljača do restorana;
• Skladištenje, čuvanje i upravljanje sirovinama u restoranu, od ulaska do gotovog proizvoda.
Cjelokupno upravljanje proizvodima se vrši prema najstrožijim zahtjevima za sigurnost i kvalitetu hrane.
Prženje u Kentucky Fried Chicken-u odvija se u posebnoj fritezi koju je napravio sam pukovnik, a proizvela Henny Penny! Prženje u fritezi traje manje vremena od tradicionalnog prženja i ova vrsta prženja čuva prirodne vrijednosti hrane, održavajući proizvod prirodno sočnim i ukusnim.
Nama u KFC-u je na prvom mjestu zdravstvena bezbjednost naših gostiju i kvalitet naših proizvoda, stoga redovito pratimo i vršimo TPM kontrolu ulja. Svaki prehrambeni artikal se prži u striktno određenom vremenskom trajanju. Dakle, ovisno o vrsti proizvoda koji nam je potreban: 15 minuta za pripremu po originalnom receptu COB piletina u velikoj korpi i 4 do 7 minuta za sve ostale proizvode. Kada se nakon prženja uvjerimo da je piletina ravnomjerno pečena to potvrđujemo termometrom koji prati unutrašnju temperaturu mesa. Ovo je jedan od temeljnih korak u osiguravanju sigurnosti hrane za naše kupce.
Cijelim procesom pripreme hrane se upravlja na takav način da se maksimalno optimizuju količine hrane koje se proizvode i smanji količina hrane koja ostaje neiskorištena.
Sigurnost hrane je apsolutni prioritet i počinje obukom zaposlenih. Svi uposlenici KFC-a pohađaju kurs obuke po najvišim standardima koji podržava higijenu i sigurnost hrane. Faze upravljanja proizvodima regulisane su procedurama koje je odobrila kompanija, a svaka faza kuhanja povjerena je različitim kuharima. Ovo se radi kako bi se spriječila kontaminacija između sirovih i gotovih proizvoda te kako bi maksimalno optimizirali vrijeme pripreme hrane.