badge
photo

Mi u KFC znamo da su ukusi različiti. U našu fritezu ulazi samo 100% provjerena piletina koja je prethodno ručno marinirana i premazana mješavinom 11 začina i biljaka.

Psst… Tajni recept! Godine 1940. sastavio ga je osnivač KFC-a pukovnik Sanders, i od tada je ostao nepromijenjen. Tajni recept sadrži 11 pažljivo odabranih biljaka i začina koji našu piletinu čine neodoljivom. Pitate se šta tačno sadrži? To je već dobro čuvana tajna!

photo

Kontrola kvalitete proizvoda

Naša piletina je tako dobra zato što pažljivo biramo sirovine s kojima pripremamo naše recepte, vršimo stalne provjere svih koraka obrade i vrlo pažljivo pratimo cijeli lanac opskrbe, od odabira piletine do serviranja i usluge u našim restoranima.

 

Naša piletina

Kentucky piletina dolazi od certificiranih europskih i domaćih dobavljača i redovito ih pregledavaju i kontrolišu kvalificirana nezavisna tijela, u skladu sa standardima Europske unije. Ove kontrole se odnose na:

• Dobrobit životinja, koje rastu u velikim objektima i u prikladnom okruženju;
• Briga o prehrani koja treba sadržavati samo povrće, minerale, vitamine, a ne antibiotike ili umjetne hormone rasta;
• Transport sirovina od dobavljača do restorana;
• Skladištenje, čuvanje i upravljanje sirovinama u restoranu, od ulaska do gotovog proizvoda.

Cjelokupno upravljanje proizvodima se vrši prema najstrožijim zahtjevima za sigurnost i kvalitetu hrane.

Friteze za prženje

Prženje u Kentucky Fried Chicken-u odvija se u posebnoj fritezi koju je napravio sam pukovnik, a proizvela Henny Penny! Prženje u fritezi traje manje vremena od tradicionalnog prženja i ova vrsta prženja čuva prirodne vrijednosti hrane, održavajući proizvod prirodno sočnim i ukusnim.

photo

Ulje za prženje

Nama u KFC-u je na prvom mjestu zdravstvena bezbjednost naših gostiju i kvalitet naših proizvoda, stoga redovito pratimo i vršimo TPM kontrolu ulja. Svaki prehrambeni artikal se prži u striktno određenom vremenskom trajanju. Dakle, ovisno o vrsti proizvoda koji nam je potreban: 15 minuta za pripremu po originalnom receptu COB piletina u velikoj korpi i 4 do 7 minuta za sve ostale proizvode. Kada se nakon prženja uvjerimo da je piletina ravnomjerno pečena to potvrđujemo termometrom koji prati unutrašnju temperaturu mesa. Ovo je jedan od temeljnih korak u osiguravanju sigurnosti hrane za naše kupce.

photo
photo

Korak po korak

Cijelim procesom pripreme hrane se upravlja na takav način da se maksimalno optimizuju količine hrane koje se proizvode i smanji količina hrane koja ostaje neiskorištena.

Sigurnost proizvoda

Sigurnost hrane je apsolutni prioritet i počinje obukom zaposlenih. Svi uposlenici KFC-a pohađaju kurs obuke po najvišim standardima koji podržava higijenu i sigurnost hrane. Faze upravljanja proizvodima regulisane su procedurama koje je odobrila kompanija, a svaka faza kuhanja povjerena je različitim kuharima. Ovo se radi kako bi se spriječila kontaminacija između sirovih i gotovih proizvoda te kako bi maksimalno optimizirali vrijeme pripreme hrane.

photo
photo photo